Game of Thrones – avsnitt 1 & 2

Ja, avsnitt ett och två i den andra säsongen, alltså, den som började i söndags.

Jag tycker att säsong två börjat bra. Det finns förstås alltid saker man undrar över i jämförelse med böckerna, varför de valt att göra si eller så, men på det stora hela är det fortsatt extremt välgjort och välspelat.
Fast visst kan jag tycka att det kan kännas lite rumphugget ibland, jämfört hur det hela är uppbyggt i böckerna – som förstås ger läsaren och berättelsen som sådan mer tid för karaktärsutveckling och bakomliggande motiv etcetera.
Ett exempel är maester Cressens del i handlingen i tv-avsnittet, som är bättre/längre uppbyggt i boken. I tv-serien dyker han och och man vet inte vem han är riktigt eller vilka hans motiv är. Det är väl knappast något som tv-serien förlorar på, men det det är lite synd om Cressen som figur, kan jag tycka.

Författare: Stefan

Författare, journalist, fotograf och antropolog, intresserad av berättelsen, berättandet, bilden och det skrivna ordet. Läser, observerar, tänker och skriver en hel del.

2 reaktioner till “Game of Thrones – avsnitt 1 & 2”

 1. Cressen är väl ändå bara den klassiska Martin-karaktären som dör i prologen… 🙂 Tycker första avsnittet var helt ok men det kändes lite hoptryckt. Det var mycket som skulle få plats.

  1. Ja, det var mycket som skulle tas upp i första avsnittet. Samtidigt som nya tittare ska lockas till serien måste de som sett säsong ett få sitt. Den ständiga kompromissen för tvseriemakare, antar jag.
   Men kanske att avsnittet skulle behövt 90 minuter, eller så.

   Precis, Cressen är ju egentligen prologkaraktären, men hans framträdande i tvserien blev lite, tja, man förstår inte hans motiv eller agerande riktigt, det bara händer. Varför? Ja, han tycks ogilla Melisandre, det är uppenbart, men återigen, varför? Han framstår lite som förrädare istället för den som vill hjälpa/rädda Stannis. Om han tänker rätt är ju en annan sak, förstås.

   Hoppas att du har noterat att även avsnitt två har sänts, Anders!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: