”En recensent tyckte sig ana drag av Ronja Rövardotter i Anaché, så jag antar att det nog genomsyrar allt. Skogen är speciellt viktig för mig som inspiration.”
Finlandssvenska Maria Turtschaninoff* bor i Karis väster om Helsingfors. Hon kan titulera sig inte bara författare, utan även filosofie magister i humanekologi, efter fyra års studier i Göteborg. Hennes favoritförfattare är legio, bland annat: Diana Wynne Jones, Lloyd Alexander, Philip Pullman, Michael Ende, J R R Tolkien, Ursula K Le Guin, C S Lewis, Irmelin Sandman Lilius, John Irving.
Nu är hon superaktuell med sin femte bok, Anaché – Myter från akkade.
Den här veckan är hon ute på en bloggturné och har vänligheten att gästa Verkligen Stefan, där hon besvarar några frågor.
En dubbelfråga: Varför skriver du och varför skriver du just det du skriver?
Jag skriver för att om jag inte skriver vet jag inte vad jag tänker, vem jag är eller varför jag finns till.
Jag skriver fantasy för att det är det som just nu kommer ut varje gång jag sätter ord till pappers. Kanske jag någon gång i framtiden kommer att skriva något annat, men inte nu.
Hur ser en typisk skrivdag ut för dig?
Jag har skrivtid varje förmiddag, från cirka 8 till 12. I år har jag haft lyxen att få skriva i ett arbetsrum, i ett vackert hus från 1920-talet på gångavstånd hemifrån. När jag är i gång med första versionen av ett nytt projekt brukar jag skriva omkring 1 000 ord per dag – med vissa projekt mer, med andra mindre.
Innan jag hade arbetsrummet skrev jag främst hemma, men jag gör anteckningar överallt: på café, på tåget, i läkarens väntrum.
Du har nu skrivit fem böcker, inklusive Anaché – Myter från akkade. Hur fick du ditt förlag att nappa på den första boken?
Den första romanen blev refuserad tre gånger i två olika skepnader innan den sedan blev antagen i en tredje skepnad som inte längre hade något gemensamt med den första, utom huvudpersonernas namn. Jag tror att en av orsakerna till att förlaget nappade var att jag visade att jag var villig, och hade förmågan, att skriva om enligt feedback.
Vad kände du när förlaget meddelade dig att de vill ge ut din första bok?
Det var en vårvinterdag 2006 och jag kände faktiskt outsäglig lycka!
Nu är det dags för Anaché – Myter från akkade, en fantasybok för ungdomar. Hur kom den till?
Den dök först upp som en scen jag såg för mig: en man klipper håret av en flicka. Varför? Vem är han och vem är hon? Var finns de? Vad händer sedan? Jag skrev boken för att ta reda på svaren.
Vad handlar den om?
Om en nomadflicka som gör det ingen kvinna får göra, går vägar ingen gått före henne och som blir bryggan mellan sin egen värld och den oberäkneliga andevärlden. Sådär i korthet!
Hur växte nomadflickan Anaché fram?
Som person växte hon fram så att jag kände att jag ville skapa en karaktär som skilde sig från Arra i min andra fantasyroman. Arra är ganska självutplånande och stillsam som person. Anaché är stark, stolt och vet sitt eget värde.
Varför återvände du till samma värld som Arra – Legender från Lavora?
Jag kände, och känner, att jag bara skrapat på ytan till en värld full av historier i och med Arra. Den kunde jag återvända till under hela resten av mitt skrivande liv och berättelserna skulle ändå inte ta slut. Jag upptäcker världen genom att skriva om den – och jag är väldigt nyfiken på att få veta mer!
Kommer du att återvända dit igen i framtiden?
Absolut! Jag har redan börjat …
Du är ju från Finland. Har du hämtat inspiration från De tusen sjöarnas land, som gett avtryck i dina böcker? Vad i så fall?
Tydligast syns väl inspirationen i romanen som kom före Anaché, Underfors. Den utspelar sig i modern finsk miljö och blandar in element ur nordisk folktro. Också i Arra finns det mycket nordiskt, som miljön hon kommer i från (en by med stockhus och järnbruk). En recensent tyckte sig ana drag av Ronja Rövardotter i Anaché, så jag antar att det nog genomsyrar allt. Skogen är speciellt viktig för mig som inspiration.
Var hämtar du inspiration från i övrigt?
Allt jag läser, ser och hör! Men speciellt ofta från fotografier, utställningar, reseskildringar och faktaböcker.
Vad kan läsaren förvänta sig när de läser en Maria Turtschaninoff-bok?
Vilken bra fråga! En levande miljö, en karaktärsdriven berättelse, en hel del mörker, mycket spänning och slut som är om inte direkt lyckliga så alltid ljusa.
Vad händer härnäst i ditt författarliv?
Hösten går mycket långt åt till releasen av Anaché: Bokmässor (fyra stycken), biblioteksbesök, intervjuer, signeringar och så vidare. Jag skall verkligen försöka skriva också, men det kan hända att det dröjer till november innan jag på allvar har tid med det. Jag vet ännu inte om jag kommer att fortsätta på det manus jag arbetade med under våren, eller om jag påbörjar något nytt. I våras körde jag nämligen fast …
Till sist, du är ju ute på en bloggturné, där du gästat bland annat Nene Ormes – och mig, vilket känns hedrande. Varifrån kom idén med en bloggturné?
Jag tror den kom från mina amerikanska författarvänner. Där är bloggturnéer ganska vanliga, speciellt då man lanserar en ny bok.
Kul att du tittade förbi, Maria. Lycka till i framtiden.
Tack för att jag fick gästa din blogg, Stefan! Och jag hoppas vi kan ses i mässvimlet**.
*) Maria Turtschaninoff har skrivit fler böcker än Anaché – Myter från akkade (2012): Underfors (2010), Arra – Legender från Lavora (2009), De ännu inte valda (2007) och Min mat och mammas (kokbok, 2006). Hennes fantasyroman Arra nominerades till Finlandia Junior år 2009 och prisbelönades av Svenska litteratursällskapet.
**) Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 27-30 september, reds anm.