Vart är världen på väg?

Har sett på den sista av Why Poverty?-seriens dokumentärer. Det vill säga den med undertiteln En amerikansk mardröm*, som bland annat tog upp hur några (alla?) av världens rikaste människor som bor på 740 Park Avenue i New York använder sin extrema makt till att påverka regeringen i Washington till sin egen fördel.
Men det som fick mig att haja till ordentligt var det som sades i början av avsnittet. Jag visste att det amerikanska samhällets inkomstfördelning snedvridits, särskilt de senaste åren, men föga anade jag att de 400 rikaste individerna i USA har en större förmögenhet än de 150 miljoner fattigaste människorna tillsammans. 400 pers mot 150 miljoner?!
Fullständigt häpnadsväckande. Ändå hävdar dessa rika – som vi kan vara säkra på är till största delen vita äldre män – att den amerikanska drömmen inte bara är levande utan även fortsatt gäller för alla amerikaner.

*) En detalj i sammanhanget är att de som bor på 740 Park Avenue inte ville låta sig intervjuas i dokumentären, däremot uttalade sig en före detta anställd på adressen anonymt.

Författare: Stefan

Författare, journalist, fotograf och antropolog, intresserad av berättelsen, berättandet, bilden och det skrivna ordet. Läser, observerar, tänker och skriver en hel del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: