Cirkeln sluts med hjälp av Abba-Benny

Efter tusen motgångar och en besvikelse tycks det nu som om Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs succéungdomsbok Cirkeln, del ett av beräknade tre i Engelsforstrilogin, blir film.
Vilka blir då filmens producenter och penningtillskjutare? Jo, en av de två männen i Abba, nämligen Benny Andersson. Och hans son, Ludvig Andersson. Deras nya bolag RMV Film har köpt rättigheterna av Filmlance, som i sin tur köpte rättigheterna till att göra en hel filmtrilogi (av Cirkeln, Eld och den till hösten kommande Nyckeln); som bekant havererade det projektet i början av 2012, något hen har kunnat läsa om på bland annat SBE:s blogg Glory Box. Författarna ansåg det omöjligt att stötta det projektet.
Men nu, sedan Benny och Ludvig kommit till undsättning, är Bergmark Elfgrens och Strandbergs stöttning hundraprocentig. Det behöver inte påpekas (men nu gör jag det ändå), men författarna är synnerligen upprymda, något de beskriver för Dagens Nyheters fantasybegåvade Hanna Fahl, som intervjuat de inblandade angående filmprojektet:

”Vi är otroligt glada att det har löst sig och att vi kan börja arbeta. Och att få en chans att jobba med Benny och Ludvig … Man får nypa sig lite i armen.”

–  Sara Bergmark Elfgren

Regissören Levan Akin är ånyo involverad, precis som i Filmlance-projektet, och de båda författarna kommer själva att vara ”mycket involverade i filmatiseringen”, som Hanna Fahl skriver. Av artikeln framgår det att manusskrivandet delas av Levan Akin och Sara Bergmark Elfgren, men vad Mats Strandberg ska göra framgår tyvärr inte. Producenter blir alltså Abba-legendaren Benny Andersson och hans son, Ludvig Andersson, men även Cecilia Norman Mardell.
Filmer behöver av förklarliga skäl skådespelare, så det ska hållas en öppen casting för roller i filmen i hela Sverige (tidpunkten är ännu inte fastställd). En stor fråga blir förstås vilken eller vilka småstäder som kommer att få äran att bli författarnas fiktiva Engelsfors.
På Glory Box står följande att läsa (tveklöst av intresse för provfilmningsintresserade) om den planerade castingen:

Det kommer att hållas öppna provfilmningar runtomkring i landet, men det finns inga datum än.
Om du har frågor, vill anmäla intresse och/eller är en av dem som provfilmade 2011/2012 så kan du mejla till:
casting@rmvfilm.com
OBS! Det här är den enda informationen om casting som vi har just nu!

Tilläggas bör, så skriver Dagens Nyheter att RMV Film har köpt rättigheterna till hela Engelsforstrilogin, men om eller när samtliga delar ska filmatiseras står ännu skrivet i stjärnorna. En kvalificerad gissning är att mycket hänger på den första filmens framgång.
Inspelningen av Cirkeln beräknas dra igång i början av 2014, vilket gör att filmen kan ha premiär året därpå, 2015.
En sak är säker, utlovar feministen Benny Andersson i Hanna Fahl-intervjun, och det är att det inte blir ”mycket ‘tits and ass'” i filmen.

Verkligen Stefan  det vill säga undertecknad, vars gamla intervju med författarna finns här vill förstås säga grattis och önska hela projektet lycka till.

Författare: Stefan

Författare, journalist, fotograf och antropolog, intresserad av berättelsen, berättandet, bilden och det skrivna ordet. Läser, observerar, tänker och skriver en hel del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: