A Cavern of Black Ice, av J. V. Jones

A Cavern of Black Ice, J. V. Jones (1999).
A Cavern of Black Ice, J. V. Jones (1999).

A Cavern of Black Ice, av J. V. Jones, 1999, (Orbit; berättelsen börjar på sidan 1 och slutar på sidan 804)

Citat

Raif smelled badness now. He smelled stinking metal and sulfur and death.

– J. V. Jones, A Cavern of Black Ice

J. V. Jones episka, frostbitna fantasyserie Sword of Shadows börjar med A Cavern of Black Ice (1999). Serien ska bli fem delar lång, men den sista är ännu inte utkommen, vilket gör att författaren arbetar med en noggrannhet som inte står George R. R. Martins långt efter. Faktum är att hennes första del i serien är en av de bästa fantasyböcker jag har läst. Det är lika bra att nämna det redan nu.

Läsaren får följa POV-karaktärer som Ash, Raif Sevrance, Effie Sevrance, Penthero Iss, Vaylo Bludd alias the Dog Lord och ytterligare fler. De är skrivna i tredje person imperfektum, vilket för min del är ett perfekt format. Varje karaktär är synnerligen väl utmejslad och hon (författaren) kan konsten att levandegöra en person med några få meningar, vilket får betraktas som en mycket svår konst.
På samma sätt levandegör J. V. Jones världen, en arktisk värld, inte minst i norr, där klaner intrigerar i en tillvaro där klanen Blackhail efter tusen års fred förklarar krig mot klanen Bludd. I denna hårda värld blir bröderna Raif och Drey Sevrance ovänner; Raif tvingas fly från sitt hem.
Även Asarhia “Ash” March måste fly, efter att ha upptäckt en ondska dold för omvärlden. Vid flykten sammanflätas hennes och Raif öden.

Det här är en komplicerad och stor berättelse, det här, med en spännande historia som växer för varje sida. Många trådar blir det, men det är sådant man gillar ifall A Song of Ice and Fire, The Wheel of Time eller The Malazan Book of the Fallen är något som lockar.
Att författaren gjort sin hemläxa och studerat hur folk (över)lever i arktiska förhållanden gör inte saker och ting sämre.

Så för alla som grottat ner sig och lärt sig gilla/älska A Song of Ice and Fire kommer att gilla/älska Sword of Shadows. Och med Jordans/Sandersons nyligen avslutade Wheel of Time-epos så är det väl inget att vänta på, eller? Dessutom är Sword of Shadows en ”kort” serie – bara fem böcker.

Vem ska läsa den?
Alla som påstår att de älskar grym och välskriven fantasy.

Betyg: 9 äpplen + 9 päron*; det blir inte så mycket bättre än så här.

*) Tio äpplen + tio päron kan delas ut; jag struntar högaktningsfullt i att man inte ska blanda dessa frukter.

Författare: Stefan

Författare, journalist, fotograf och antropolog, intresserad av berättelsen, berättandet, bilden och det skrivna ordet. Läser, observerar, tänker och skriver en hel del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: