Fred så gyllene på Bokmässan – och på SF-Bokhandeln!!!

Var på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i dag, lördag, tillsammans med tusentals andra (kön var den längsta jag har varit med om in till mässan – men det gick smidigt och lugnt till).
Jag hade fyra specifika syften med resan in i trängseln, svetten, parfymdunsterna, knuffarna, värmen, glädjen, monterföreläsningarna (hade inte råd att gå på betalseminarierna i år heller) och uppträdandena.
Fred så gyllene i SF-Bokhandelns monter på Bok- och biblioteksmässan 2013I vanlig ordning hade jag gjort en liten lista på klockslag att hålla mig till, en boksignering att gå på eller böcker/serier att köpa i SF-Bokhandelns som alltid extremt hemtrevliga monter.
I vanlig ordning gick jag vilse inne på mässgolvet, men till slut fann jag min väg favoritbokhandelns välbesökta yta – och min egen Fred så gyllene, som till en början låg tätt intill Natalia Batistas spännande matriarkatmanga Sword Princess Amaltea men som senare under dagen hamnade intill George R R Martins svenska pocketversion av Drakarnas dans; att ens få äran att se sin egen bok ligga på samma bord som endera av dessa verk får ses som en stor ära.

Fred så gyllene (2012)Flammor av vrede (hösten 2013)För att förtydliga: Ni läste rätt! SF-Bokhandeln har börjat sälja Fred så gyllene, och från och med måndag även Flammor av vrede. Så underbart roligt att gå in på SF-Boks hemsida och söka upp sig själv, och sina böcker. (Jag gick in på hemsidan alldeles nyss och Fred så gyllene är redan tillfälligt slutsåld på nätet – men den går att beställa, såklart.)
Det är förstås Undrentide Förlag som ordnat med detta, och till min stora glädje hade förlagets Elin Holmerin- respektive Anna Blixt-titlar en helt eget hyllplan.

Natalia Batista (Bokmässan 28 september 2013)_2033
Natalia Batista på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2013. (Foto: Stefan Hagel)
Lina Neidestam på Bokmässan 2013_2053
Lina Neidestam på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2013. (Foto: Stefan Hagel)

Okej, så om mitt egotillfredsställande var ett av målen med bokmässebesöket, vad var då nummer två på listan (de efter punkt ett är utan inbördes ordning)?
Jo, jag ville få redan nämnda Sword Princess Amaltea signerad av Natalia Batista, som jag tycker är en suverän mangaillustratör (får man skriva mangaka om en icke-japansk serieskapare?). Till min stora glädje tog hon sig tid att signera serieboken och, som alltid när man har att göra med en illustratör, så gjorde hon en fin liten teckning också.
Nästa punkt på listan var att få fatt i ett Zelda vs patriarkatet-album, så att supercoola Lina Neidestam kunde signera/rita en fin bild (på en glad Zelda!). Jag försökte redan förra året, men då tog alla hennes Zelda-böcker slut så jag blev utan. Hon meddelade att hon inte kommer på Fantastika på grund av att hon måste arbeta (d.v.s. teckna serier), men hon sa till mig att det blir åtminstone ett fjärde Zelda-album, vilket låter bra. Hon jobbar hårt, men kan samtidigt leva sin dröm, hoppas jag, när hon nu kan leva på sitt tecknande. Det är få förunnat inom seriebranschen att göra så.
En annan är ju Henrik Jonsson, den från Vänersborg bördige tecknaren som också var på Bokmässan (men som jag aldrig hittade); jag intervjuade honom i Vänersborgaren i augusti.

Böcker och serier från Bokmässe- och SF-Bokhandelsbesöket.

Den fjärde punkten på listan var att flumma runt och köpa böcker eller serier. Det lyckades.
Jag köpte:

 • Sword Princess Amaltea (Natalia Batista)
 • Zelda vs patriarkatet (Lina Neidestam)
 • Alena (Kim W Andersson)
 • The Complete Fairy Tales: The Brothers Grimm (Jacob och Wilhelm Grimm)
Sara Bergmark Elfgren pratar The Walking Dead på Bokmässan 2013_2036
Sara Bergmark Elfgren. (Foto: Stefan Hagel)

En sak gjorde jag emellertid inte på Bok- och biblioteksmässan uti Göteborg anno 2013: Jag brast inte ut i sång.
Det var Alexandra Pascalidou, en i övrigt omdömesgill och vanligtvis förnuftig kvinna, som föreslog att jag skulle ta ton i en allsång som öppnade den programpunkt hon var med i när jag råkade stå i kö till Natalia Batista-signeringen. Jag vägrade med stoiskt mod. Till mitt försvar sjöng varken hon själv eller någon annan.
Utöver ”Pascalidou-incidenten” gjorde jag bara bort mig en gång: När jag skulle ta en bild på Lina Neidestam. Jag satte mig på huk och skulle vinkla kameran så att jag kunde ta en höjdare (alltså en bild på högkant), varpå jag nästan tappade balansen. Fick greppa tag i signeringsbordet för att inte välta omkull på mässgolvet. Men den bjuder jag på, för bilden blev bra. Pratade också med Kolik Förlags Fabian Göransson en stund och, senare, med Veis skapare Karl Johnsson (han gör den tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, som jag lyssnade på när hon och några till diskuterade fenomenet The Walking Dead.

Väl ute ur mässans kvava, övervarma och syrefattiga lokaler, vandrade jag med stor hast, hunger, törst och ett trängande, blåsrelaterat behov till en restaurang på Kungsgatan, där jag urinerade i en toalett och åt entrecôte och drack en öl sittandes vid ett bord.
Med gott om tid över tills tåget gick, svassade jag sedan till SF-Bokhandeln och köpte ytterligare en bok, eftersom jag inte hade förslösat hela den valda bokmässebudgeten ännu. Boken jag valde var en, gissar jag, lättviktare i sammanhanget: Dhampir – A Novel of the Noble Dead, av Barb och J C Hendee.

Författare: Verkligen Stefan

I första hand människa, i andra hand person, i tredje MS-sjuk. I fjärde: läskunnig, när koncentration och ork gör gemensam sak; skrivkunnig i korta, ryckiga stunder, när motorik och beröringssmärta uti fingrarna inte lägger krokben (-finger?) för mig; allt annat, när och om jag kan.

6 reaktioner till “Fred så gyllene på Bokmässan – och på SF-Bokhandeln!!!”

 1. Man kan köpa biljett på nätet i förväg och segla förbi kön… Tack för ett trevligt inlägg! Vi var också där och såg Undrentide-böckerna. Förstår att det kändes mycket bra! 🙂

  1. Tack!
   Ja, det kändes utmärkt att dels se sin egen titel där, förstås, men även Undrentide Förlags böcker.

   Nu blir nästa mässa/kongress Fantastika i Nacka. Ska bli skitkul.

   Sedan ska jag försöka få till någon boksignering nånstans. Det vore inte så dumt, det heller.

 2. Hallå! Längesen som jag var här på wordpress, men roligt att höra att din andra bok snart kommer att komma ut, och att din serie får större marknadsområde eller vad det heter 🙂
  Har dock fortfarande inte läst färdigt din första än, men så långt som jag har kommit så är det väldigt intressant, bra språk och målande scener så att man ser det framför en, dock så har jag inte helt fått grepp om världen än, men det kanske blir tydligare ju mer jag läser eller senare i boken.
  Om du följer mig på min blogg så måste jag meddela att jag troligtvis inte kommer att fortsätta på den, då jag redan använder min youtubekanal och deviantART till det jag dedikerade min blogg till. Däremot så skulle jag gärna vilja höra vad du har och säga på min andra wordpress, där jag lägger upp noveller, och nu även den bok jag kommer att skriva där, då jag ser att jag än inte kommer att kunna skaffa ms word(pga hårddisk-kraschen i början av året som tog bort programmet, men som lämnade kvar själva filerna som jag skrivit all info om världen och berättelsen, men kommer inte åt).
  Jag ska försöka klämma upp något iaf varje vecka, så jag håller igång mitt skrivande, för jag har inte kunnat skriva på ett bra tag nu, och jag vill verkligen få ned allt nu, så jag har fått det gjort.

  1. Hej!
   Läs i den takt du känner för, ingen fara. Det ska ju vara underhållande att läsa, inte en känsla av tvång, eller så.
   Kul att du gillar boken så långt.

   Otur med din hårddiskkrasch, måste jag säga. Hoppas att det löser sig så att du kommer åt allt du har skrivit. Vet inte vad jag skulle ta mig till ifall jag hade förlorat det jag skrivit. Har sparat på flera olika ställen som inte är kopplade till datorn som sådan (externa hårddiskar av olika slag) – för säkerhets skull.
   Lycka till med ditt skrivande, förresten.

   Jag ska försöka ta mig en närmare titt på det du skriver framöver.

 3. Hej Stefan!
  Vilken bokmässa du hade! Påtvingad allsång, serier och egen bok också! Grattis åter igen till boken och tack för att du köpte min.
  Jag ska leta mig till närmsta SF-bokhandel och införskaffa Flammor av vrede och Fred så gyllene (hoppas de hunnit köpa in nya tills dess!).

  1. Hej Natalia!

   Tackar. För ditt bokstöd :).
   Att köpa din bok var inga problem, den var ju dessutom oerhört vältecknad och rolig att läsa. Fast nu vill jag förstås veta mer om hur det går för Amaltea …

   Intressant, förresten, att ett ord som ”kvin” var lite ovant att läsa till en början. Men med det perspektiv som berättelsen har är det ju självklart. Antropologen i mig gillar att få tänka till, få nya perspektiv och intryck.
   Tack för det. Bra att ifrågasätta de invanda normerna.

   Kämpa på med ditt fina arbete och tecknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: