The Wheel of Time Companion

The Wheel of Time Companion (november 2015)I november beräknas en trevlig bok att komma ut i bokhandeln, ”The Wheel of Time Companion”.
Låter riktigt nice, tycker jag.
Jag var en sen läsare av Robert Jordans (plus, de tre sista böckerna, Brandon Sanderson) The Wheel of Time-serie, jag började läsa den 2008. Och jag har kommit att gilla den. Det är en enorm värld, med mycket historia, massor av karaktärer, en väl utbyggd magi och en stor, stor handling, utspridd över seriens samtliga femton böcker (inklusive prologen ”New Spring”). Visst, alla delar är inte lika bra, men vad tusan, jag förstår varför serien har blivit så populär och alltjämt lever vidare, i bokform, serieform och på nätets många forum och fanplatser.
Så jag, om någon, kommer att köpa ”The Wheel of Time Companion”, som i allt väsentligt är en världs- eller bakgrundsbok (jfr George R R Martins, Elio Garcías och Linda Antonssons ”The World of Ice and Fire”).
Det känns om en kul bok att ha, och jag gillar ju, som bekant, appendix och släktträd och historia och geografi och … Kort sagt, det mesta i en välkonstruerad fantasyvärld.

Bokförlaget Tor avslöjar lite av innehållet i boken i sitt nyhetsbrev:

  • Varje namngiven karaktär får ett eget stycke – och ni vet att de namngivna karaktärerna är legio.
  • Det blir nya kartor, bland annat från det sista slaget.
  • Det blir en omfattande ordlista i det gamla språket (the Old Tongue).
  • Det blir, tack och lov då de allra flesta illustrationerna och porträtten i den tidigare bakgrundsboken, ”The World of Robert Jordan’s The Wheel of Time”, var tämligen undermåliga, nya illustrationer, bland annat ett gäng nya på många av karaktärerna.
  • Utöver allt annat blir det förstås mycket om flora och fauna, historia, seder och bruk och – självklart – magin.

Nu är det bara att vänta till november.
Eller, förresten, vänta inte. Läs något under tiden (det måste inte vara skrivet av Jordan eller Sanderson).

För er som inte kan nog av The Wheel of Time-världen rekommenderar jag till exempel wikisajten A Wheel of Time Wiki. Informativ, om inte annat.

Författare: Stefan

Författare, journalist, fotograf och antropolog, intresserad av berättelsen, berättandet, bilden och det skrivna ordet. Läser, observerar, tänker och skriver en hel del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: