Berättelsen börjar på sidan 7 och slutar på sidan 205, och vilken läsning det är. Maria Turschaninoffs ”Maresi”, med undertiteln ”Krönikor från Röda Klostret”, är väl värd 2014 års Finlandia Junior-pris och prissumman på sköna 30 000 euro.
En seger för fantasy och feminism och, inte minst, för Maria själv, givetvis. Stort grattis.
Eftersom jag är bekant med Maria och dessutom Fantastisk Podd-kollega med henne (vi är en enda stor familj, om än med geografiskt utspridda familjemedlemmar) blir jag av förklarliga skäl en smula partisk i min minirecension.
Men.
Handlingens yttre ramar består av ön Menos, på vilken Röda Klostret ligger. Män är förbjudna att beträda ön (här finns för övrigt en blygsam parallell till min egen Pärlemororden på ön Valx, i En saga om sorg-serien; där är också män förbjudna att vistas).
Öns systrar lever i tämligen god harmoni.
Maresi är flickan som flytt undan hunger, förföljelse och okunskap på fastlandet, för att bli novis hos systrarna i klostret. Det är genom hennes ögon och upplevelser vi får följa det till en början ganska lugna och inrutade livet på ön.
Maresi försöker förstå sin plats och söker bland annat kunskap och lärdom i klosterböckerna.
När lilla Jai anländer till ön ser Maresi till att hon blir den nyanländas beskyddare. Hon hjälper henne och försöker tränga igenom det skal av rädsla den unga flickan bär på.
Jai har flytt från sin far och skräcken för att han ska komma och hämta henne frodas i henne.
Jag tänker inte avslöja något särskilt, hur det går, eller så, men då boken är både bra och lättläst, grundlig och välskriven, därtill fristående och kort, kan jag starkt rekommendera den till var och en som gillar fantastik som rymmer sorg och glädje och inte så lite vemod.
Och naturligtvis finns det magiska element i berättelsen, det kan ni kamma ert hår på att det gör.